online oktatás

Miért annyira jó ötlet az online munkavédelmi és tűzvédelmi oktatás?

A munka- és tűzvédelmi oktatás évente kötelező, akárcsak új belépő esetén. Ez a törvény szava, azaz innentől kezdve sérthetetlen. Viszont az is kétségtelen tény, hogy ennek a leszervezése a legtöbbször rengeteg időt, energiát és türelmet követel, ráadásul a munkatársak időbeosztása sem a végtelenségig rugalmas. Még jó, hogy ma már az offline megoldáson túl az online út is szabadon és könnyedén járható!

Az új oktatási rend magával hozza a könnyedséget?

Igen, vitathatatlanul. A http://ehs-guide.com nem kínál kevesebbet annál, mint egy könnyen lezongorázható alternatívát, ami ráadásul semmivel sem kevesebb, mint a személyes oktatás. Sőt ha a gyakorlati oldalt nézzük, akkor ez a variáció sokkalta több pozitívummal szolgál, amik még akár az érdeklődést is képesek fokozni. Mert általában a dolgozók nem szoktak ugrálni örömükben, ha a tűzvédelem vagy a munkavédelem kerül a figyelem célkeresztjébe, miközben létfontosságú, hogy az aktuális eljárási rendet és a témákhoz kapcsolódó szabályokat betéve ismerjék. A biztonságos közeg kizárólag így borítékolható, akárcsak a hatékony, cselekvésorientált hozzáállás.

Az online struktúra átlátható, villámgyorsan leszervezhető, miközben a rettegett adminisztráció digitalizált. Az oktatás rugalmasan végezhető el, ami azt jelenti a mindennapokban, hogy a munkavállalóknak nem kell egy időpontban, egy helyen, egyszerre megjelenniük. Mindenki akkor léphet be a rendszerbe, amikor neki az a legkényelmesebb, amikor az időbeosztása például engedi, vagy amikor a munkák úgy alakulnak, hogy engednek egy kis szünetet. Nincsen tehát sem helyszíni, sem időpontbeli megkötés, ami a szabadsággal egyenlő. A felesleges szabályozások hiányában az egész folyamat sokkal gördülékenyebbé válhat, ami mindenkinek az érdeke.

Az oktatás kihagyható?

Nem. Mivel minden cég esetében évente, illetve új belépőnél kötelező az elvégeztetése, így senki sem húzhatja ki magát a feladat alól. Idáig amúgy kétségtelenül a legtöbben a „kötelesség” szóval illették az oktatást, mert muszáj elvégezni, „letudni”. Ezzel ellentétben a fenti körülményeknek köszönhetően a hozzáállás egésze teljesen másképpen alakulhat. Mivel azon túl, hogy maga az oktatás törvényileg előírt, semmilyen más korlátozás nem nehezíti a résztvevők életét. Nincsen helyhez, időhöz kötöttség, nincsenek elnyúló előadások, soha véget nem érő adminisztrációk. Ugyanakkor a rugalmasság, a szabad időbeosztás pozitívumai egy az egyben érvényesíthetőek.

Nem is kérdéses, hogy éppen ezért az online munkavédelmi és tűzvédelmi oktatás az, ami a lehető leghatékonyabb választás. És akkor a vállalatok oldaláról még egy vonzó jellemzőt meg sem említettünk, ez pedig a költséghatékony kivitelezés. Ez a típusú megoldás sokkalta kevesebb anyagi muníciót követel, mint a hagyományos alternatíva tető alá hozása, lévén se teremről, se egyéb ellátásról nem kell gondoskodni, hiszen minden feltétel online adott.

Röviden és tömören ezért érdemes nyitni az új megoldások felé, mert a bezsebelhető előnyök száma, ha nem is végtelen, bizony kifejezetten jelentőség teli.