távmunka

Egy kényelmes irodai szék elengedhetetlen a távmunkához

A távmunka egyre többek életében vált rendszeressé, így még mindig időszerű az a dilemma, hogy hogyan oldható meg legegyszerűbben és legolcsóbban, hogy az életterünk egyik napról a másikra egy ergonómikus munkahellyé alakuljon. Összegyűjtöttünk pár tippet azok számára, akik még most tervezik az otthoni távmunka kialakítását.

Hasznos tippek home office kialakításához

A közelmúltban lezajlott világjárványnak talán egyik pozitív hozadéka az otthoni munkavégzés lehetőségének kibővülése, a munkavállalók jelentős száma tehette meg, hogy a mindennapi munkáját az otthonából végezze. Ennek sokan nagyon örültek, azonban hosszú távon a kis lakásokban élőket komoly kihívás elé állította, hogy az amúgy is szűkös területen hogyan, és hol alakítsanak ki a tartós otthoni munkához ideális feltételeket.

A távmunka helye

Az első és talán legfontosabb feladat az ideális hely kiválasztása. Azaz hol van a lakásban az a hely, amely nem csak csendes, de kellően világos, és a legkevésbé zavaró a velünk együtt élők számára. Célszerű ablak mellé tervezni, hiszen a természetes fény hiánya hosszú távon a munka hatásfokát csökkentheti.

Nem árt előre gondolni az elszeparálhatóságra is: azok, akik nem tudnak egy külön helyiséget erre a célra állandó jelleggel felszabadítani, számukra egy összecsukható paraván, vagy egy térelválasztó roppant hasznos lehet. Ezzel egyrészt fizikailag leválasztjuk magunkat a lakás többi részétől, másrészt alkalmas a környezetünk zavaró forrásainak kiszűrésére is.

A munkaállomás berendezése

Íróasztal

Biztosan szükség lesz íróasztalra, hiszen a családi konyhaasztal nem alkalmas munkavégzésre, különösen akkor, ha a családtagok különböző időpontban főzésre, vagy étkezésre használják. Akkora asztalra van szükség, amelyen kényelmesen elfér a laptop – szükség esetén egy plusz monitor is. Ha semmiképp nem fér el egy önálló asztal, akkor célszerű egy felhajtható asztalt felszerelni, amelyet később más célra is jól ki lehet használni.

Szék

Nem véletlenül hangsúlyozzák a szakemberek, hogy milyen gerincproblémákkal jár egy nem megfelelő széken történő ülés, hát még a napi nyolc órás folyamatos ülőmunka. Ha valamin, akkor a széken biztosan nem lenne szabad senkinek sem spórolni. A jó minőségű irodai székek olyan kialakításúak, hogy a gerincnek megfelelő alátámasztást biztosítanak, és az ülőfelületük is ideális a több órás folyamatos ülőmunkához. Habár egy fejtámlás forgószék nem olcsó, de hosszú távon érdemes rá beruházni, hiszen igen kényelmes azok számára, akik a nap jelentős részét az íróasztaluk mellett töltik. A görgők révén könnyű helyváltoztatásra van lehetőség, és a nap végén – az íróasztal alá betolva – felszabadíthatjuk a szék által elfoglalt jelentős területet.

Világítás

Ma már az is köztudott, hogy a jól megtervezett világítás a munkateljesítményt is nagyban befolyásolja, ugyanakkor a világítás hatással van a hangulatunkra, az egészségünkre és az általános közérzetünkre is hatással van. A távmunkában leginkább a képernyőn végzett munka a legjellemezőbb, ezért célszerű olyan asztali lámpát választani, amellyel mindig a szükséges helyre irányíthatjuk a fényt. A manapság kapható LED lámpák kellően erős fényt árasztanak, emellett energiatakarékosak, és tetszetősek.

Hol vásároljunk?

Ahhoz, hogy kényelmes munkakörülményeket kialakítsunk, ma már nem kell mélyre se nyúlni a pénztárcánkba, a különböző bútorok, asztalok és kényelmes irodai fotelek kedvező áron vásárolhatók meg webáruházakból is. A jó minőségért, és a kedvező árakért érdemes a www.hawaj.hu weboldalt felkeresni, ahol pár kattintással mindent megvásárolhatunk, ami a hatékony távmunkához nélkülözhetetlen.