home office

5 dolog, ami hátráltat a home office munkavégzésben

Aki még nem dolgozott otthonról, hajlamos lehet azt hinni, hogy ez csupa móka és kacagás, hiszen nem kell bemenni a munkahelyre. A valóság azonban közel sem ilyen rózsás, otthon is pont ugyanúgy el kell végezni a munkát, mint az irodában – csak épp sokkal nehezebb, mert egy rakás dolog vonhatja el az ember figyelmét közben.

Nyilván ez valamilyen szinten önfegyelem kérdése is, ha az embernek nem éppen olyan a munkaköre, ami fix időben szegezi a monitor elé vagy a telefonhoz, hanem van benne egy kis szabadság. Sokszor viszont csak a hibás gyakorlat az oka annak, hogy elkalandozik a figyelem a feladatok végzése közben, ami csökkenti a hatékonyságot.

Mutatjuk, mik a leggyakoribb hibák!

  • Nincs rendes munkaállomás. A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, hogy a kanapén félig ülve-félig fekve, laptoppal az öledben próbálsz dolgozni. A kanapé pihenésre való, és ezt a tested tudja: nagyon hamar elálmosodsz, ami pont nem az aktív munkavégzést segíti. Rendezz be inkább egy irodát vagy irodasarkot otthon, és dolgozz olyan körülmények között, mintha munkahelyen lennél! Ehhez sok hasznos eszközt találsz az Alza oldalán.
  • Vonulj el a családtól! Tudjuk, ezt a legnehezebb megoldani annak, akinek gyerekei is vannak, pedig muszáj. Ha az ember körül folyamatosan zajlik az élet, az bizony eltereli a figyelmét időnként. Ráadásul a gyerekek nehezen értik meg, hogy anya/apa ott ül a nappaliban, de most nem szabad zavarni. Így pedig képtelenség koncentrálni.
  • „Csak bedobom a mosást”. Hát igen, ha otthon van az ember, akkor elkezdni bántani a szemét az elmaradt házimunka látványa. Az irodában nem érdekelne, hogy ottmaradtak a reggeli maradványai az étkezőasztalon, hogy nem mosogattál el este, vagy éppen tele van a szennyestartó. Ha azonban otthon vagy, ezek ott vannak a szemed előtt, és rettentően zavarnak. Ezért aztán hajlamos vagy felugrálni az asztaltól, hogy „csak” ezt-azt megcsinálj – és észre sem veszed, hogy a munkaidőd jelentős részét töltöd házimunkával.
  • Álmosan, pizsamában ülsz le dolgozni. Nagy a kísértés, hogy ha nem kell bemenned az irodába, és úgysem találkozol senkivel, a reggeli készülődés helyett inkább tovább aludj 1-2 órával. Érhető, mégis óva intenénk attól, hogy munkakezdés előtt 10 perccel kelj fel, és kócosan, pizsiben vágd le magad a gép elé. Egyrészt, biztos, hogy az első 1 órád azzal fog telni, hogy magadhoz térj, és semmi érdemlegeset nem fogsz csinálni, másrészt, nagyon demotiváló hosszabb távon, ha még csak fel sem öltözöl.

Otthonról dolgozni lehet ugyanolyan hatékonyan, mint az irodából, csak előtte iktasd ki a zavaró tényezőket!