idegsebész magánrendelés

3+1 kikezdhetetlen érv az idegsebész magánrendelés mellett

Tagadhatatlanul vannak olyan hétköznapi szituációk, amikor annyira felhergelik az embert, hogy úgy gondolja: most rögtön bejelentkezik egy idegsebészeti magánrendelésre. Ha a stresszt épp nem is, de rengeteg más „ideges” problémát hatékonyan tudnak kezelni az idegsebész magánrendeléseken. Mi itt 3+1 evidens érvet és kórképet ismertetünk az idegsebész magánrendelések mellett, ami csak töredéke a teljes listának. Olvasd el őket, és ha bármelyik tünetet tapasztalod, kérj időpontot idegsebész magánrendelésre, hogy kideríthesd mi lehet a pontos diagnózis!

Idegsebész magánrendelés: amikor a gyógyszer már nem elég

Az idegsebész magánrendelés is az anamnézis felvételével kezdődik, és a diagnosztikai vizsgálatokkal folytatódik, amit a diagnózis felállítása, majd a kezelési terv összeállítása követ.

Az orvosok az idegsebész magánrendeléseken is a leghatékonyabb, ugyanakkor a legkíméletesebb kezelési módokat igyekeznek választani, vagyis előbb a konzervatív kezelési lehetőségeket vetik be. Ha azok hatástalannak tűnnek, jön a műtéti idegsebészeti megoldás.

idegsebész

Gerincproblémák az idegsebész magánrendeléseken

Gerincünk egészsége meghatározza életminőségünket, ennek ellenére gyakran csak akkor fordítunk rá kellő figyelmet, amikor már jelzi, hogy baj van. Az idegsebész magánrendeléseken többféle gerincproblémával is foglalkoznak. Három gyakori eset:

Porckorongsérv

Gerincoszlopunkat csigolyák építik fel, melyek között porckorongok helyezkednek el. Ezek többek között biztosítják a gerincoszlop hajlékonyságát és mozgékonyságát.

Folyamatos, főleg egyoldalú terhelés hatására, illetve a gerincfeszítő izmok gyengeségéből kifolyólag a gerincoszlop egyes szakaszaira nagyobb terhelés juthat, meynek következménye lehet, hogy ezek a porckorongok a nagy nyomás hatására kitüremkednek, majd a külső rostos gyűrűjük kiszakad. Ezt a kiszakadást nevezzük discus herniának, vagyis porckorongsérvnek.

Súlyosabb esetben a belső, kocsonyás réteget védő vékony fal is kiszakad, és a kocsonyás anyag a csigolyák között oszlik el, ami nyomást gyakorolhat az idegekre fájdalmat okozva ezzel.

Idegsebész magánrendelésen előbb megpróbálják konzervatív úton kezelni a helyzetet. Ha azonban az hatástalannak bizonyul, akkor műtéti úton próbálják meg csökkenteni a nyomást az érintett területen.

Az idegsebész magánrendeléseken is elrendelik a porckorongsérv műtétek utáni, a gerincprobléma további konzervatív kezelését.

idegsebészet

Csigolyaív-szakadás (SpondyloLysis)

Csigolyaív-szakadáskor általában a 4. és 5. ágyéki csigolya érintett. Ennek a jelenségnek az alapja egy fejlődési rendellenesség, ami csak akkor alakul ki, ha azt külső behatás előidézi.

Az idegsebész magánrendelésre ilyen panasszal érkező pácienseknél azonban jelentkeztek ilyen külső faktorok rendszeres mikrosérülések, esetleg egy jelentősebb trauma képében.

A csigolyaív-szakadás lényege a csigolyaív folytonosságának megszakadása; ez lehet egyoldali és kétoldali is. A kétoldali csigolyaív-szakadás az előfeltétele a csigolyacsúszásnak; a következő gerincproblémának, ami gyakori az idegsebész magánrendeléseken.

A spondyloLysist az idegsebész magánrendeléseken is előbb megpróbálják konzervatív úton kezelni. Viszont ha egy-félévnyi kezelés után sem érzékelhető javulás, akkor az idegsebész magánrendelésen is a műtéti beavatkozást fogják javasolni.

Csigolyacsúszás (SpondyloListhesis)

A csigolyacsúszás előfeltétele a fent említett kétoldali csigolyaív-szakadás. A derék hyperextenziójával járó sportok és munkavégzések gyakran indukálják a kialakulását, ezért főleg tornászok és műkorcsolyázók keresik fel az idegsebész magánrendeléseket ezzel a panasszal.

A kóros állapot lényege az egyik csigolya előrébb csúszása a másikon, többnyire az ágyéki 4. és 5. csigolyák lehetnek érintettek.

Kezelésére az idegsebész magánrendeléseken is előbb konzervatív módszereket ajánlanak, és csak azok hatástalansága esetén jöhet az idegsebész műtéti beavatkozás.

idegsebészeti magánrendelés

Alagút szindrómák az idegsebész magánrendeléseken

Az idegek a testünkben sokféle képlet mellett, alatt és között haladnak el, amelyek jó esetben akadálymentes utat biztosítanak az idegek lefutásának. Előfordul azonban, hogy ezek a kis alagutak eltorlaszolódnak (cukorbetegség, ödéma), és így nyomás helyeződik az idegre, mely zsibbadást, érzéskiesést vagy fájdalmat okozhat.

Az idegsebész magánrendelésre alagút szindrómával érkezők közül egyesek a könyökben, mások a csuklójukban vagy a lábháton, esetleg a bokánál érzékelik a fájdalmakat.

Az idegsebész magánrendelések szakemberei az anamnézis felvétele és a diagnosztikai vizsgálatok (RTG, CT, MRI vizsgálatok) alapján előbb konzervatív eszközökkel próbálkoznak helyreállítani a kóros állapotot, és csak utána “nyúlnak” a szike után.

Idegsebész magánrendelés ajánlott lehet ezekben az esetekben is

A fenti 3+1 probléma mellett még számos panasz, kóros állapot igényelhet idegsebész magánrendelésen történő ellátást. Ilyen panaszok:

 • Szédülés
 • Arcfájdalmak
 • Fejfájás
 • Járásbizonytalanság
 • Egyensúlyi zavarok
 • Végtagba kisugárzó fájdalom
 • Zsibbadás
 • Gerincfájdalmak, -panaszok
 • Szemhéjcsüngés
 • Arcasszimetria

Az idegsebész magánrendelésen kezelt további betegségek pedig:

 • Agyvelő és gerinc traumája, sérülései
 • Agyvelő és gerinc tumoros megbetegedései
 • Epilepsziák
 • Agyvelőt és gerincet érintő érproblémák
 • Agyvérzések
 • Kisízületek kopásos sérülései

Ha a fenti tünetek közül bármelyiket tapasztalod, vagy esetleg van érintett a környezetedben, mielőtt kimondanátok a diagnózist, jelentkezzetek be idegsebész magánrendelésre, hogy mielőbb lehessen segíteni ezen az állapoton! Ha más eredetű a probléma, akkor az idegsebész magánrendelésről gond nélkül átutalnak egy másik rendelésre; emiatt sose érezd rosszul magad, és ne ez tartson vissza az időpontkéréstől!

Fotók: Envato Elements