Szódabikarbóna univerzális tisztítószer

Szódabikarbóna – az univerzális tisztítószer

Sokan vannak, akik érzékenyek a különféle vegyszerekre. Bár manapság alkalmazkodtunk a legtöbb háztartásban használatos kemikáliával történő érintkezéshez, mégis akadnak, akiknél allergiás reakciót váltanak ki. Mások egyszerűen csak a természetes megoldások hívei, és nem kedvelik a szintetikus szereket.

A szódabikarbóna, más nevén nátrium-hidrogén-karbonát egy a természetes összetételű, poralapú só. Egyébiránt a szódagyártás egyik melléktermékeként keletkezik. Egy rendkívül jól hasznosítható anyagról beszélünk. Működését tekintve semlegesíti a savakat, hő vagy savas közeg hatására pedig szén-dioxid szabadul fel belőle. Ettől a kémiai reakciótól emelkedik meg süteményt és múlik el a gyomorégés. A szén-dioxid pezsgőhatású felszabadulása képes csökkenteni a bőrgyulladásokat. Ezen felül tisztít, elpusztítja a kórokozókat, valamint a szennyeződéseket és a kellemetlen szagokat.

Milyen formában használható tisztításhoz?

Kétféle módon találhatunk ehhez szódabikarbónát. Hagyományos, por alakban, vagy olyan tisztítószerek összetevőjeként, amelyeknek ez szolgál bázisanyagául, azaz erre épülnek. Bármelyik jó választás lehet. Amennyiben a gyárilag összeállított takarítószert választjuk, úgy használatát a termék leírása tartalmazza.

A porállagú szódabikarbóna használata

Amennyiben eredeti állapotában szeretnénk szódabikarbónát használni, úgy érdemes tudnunk pár dolgot ehhez. Ugyanis a szódabikarbóna por és bekevert állapotában is más módon hat. Tisztításhoz kevés víz hozzáadásával érhetjük el a kívánt hatást. Szagtalanításra pedig por formájában érdemes használni: például a textilt vagy egyéb tisztítandó felületet beszórva, majd később eltávolítva sót. Kárpittisztításhoz érdemes szárazon beszórni a felületet, majd azt lespriccelni vízzel és állni hagyni. Ezután felporszívózva azt megszabadulhatunk a foltoktól. Víz hatására a só szép habot képez, ami remekül feloldja a szennyeződéseket. Makacsabb foltokhoz is ideális, ebben az esetben egy kis ecet hozzáadásával növelhetjük a pezsgést.