kirándulás

Sétálás extrákkal – ez ám a testet megmozgató sport!

Köztudott tény, még ha ezt olykor kétkedve is figyelik a konditermekben edzők, hogy a sima, hagyományos, egyszerűnek mondható séta az egyik legegészségesebb testmozgási variáció. A gyors gyaloglás ennek már a cifrázása, ami érzékenyebb térd- és csípőízületekkel rendelkezőknek nem igazán ajánlható. A futás pedig egy következő lépés. Viszont van itt valami a séta és a galopp között, ami megismerésre méltó, mert a mozgás vadonatúj arcát mutathatja meg.

Nem sí-, nem séta- és nem is túrabot – mire gondolunk?

A nordic walking jött, látott, és aratott. Pedig sokan a mai napig bizalmatlanul méregetik azokat, akik botokat ragadnak, és nekiveselkednek a kilométereknek. Ez a fajta ellenszenv vélhetően annak az abszolút téves elképzelésnek köszönhető, hogy csak az használ botot, aki támaszkodni akar, mert esetleg gyenge, segítségre szorul. Ebben a helyzetben erről szó nincsen.

A test komplex átmozgatásának egyik kulcsa a felsőtest bevonása. Amikor például az aerob, vagy gyorsabb tempónál a kardio „edzés” alapját a gyaloglás biztosítja, akkor a karok, bár nyilvánvalóan mozognak, de nem akkora terjedelemben, ami még inkább felpörgethetné a keringést. Ellenben a botok hozzájárulásával fordul a kocka. Egyrészt a karok által kibocsájtott energia bevonható a lendületbe, ezzel a mozgás egészét sokkal dinamikusabbá varázsolva. Másrészt, ahogy a karok dolgoznak, úgy pörög fel a szív, megdolgoztatva ezzel a kardiovaszkuláris rendszer egészét. Ez a típusú komplexitás, ami ilyen formában elérhető, az egyik legegészségesebb mozgásforma, mert gyakorlatilag a test minden egyes részét aktivizálja, átmozgatja, felmelegíti.

Hány éves korig ajánlható?

A nordic walking a kortalan sportolás bajnoka. Fiatalok is élhetnek az előnyeivel, ellenben az idősebb korosztály tagjai is bátran megragadhatják a lehetőséget, meg persze a botokat. Még azoknak is kíméletes mozgásforma ez, akik különböző ízületi gondokkal küzdenek. Így aztán alapvetően az alkalmazása, ezzel együtt a benne rejtőző előnyök kiaknázása egyáltalán nem korfüggő. Ahogy amúgy a helyszín sem mérvadó, bár terepen még izgalmasabbá varázsolható a lendületes előre haladás.