Programozás alapjai – ezért éri meg korán elkezdeni!

A gyermekek agya olyan, mint a szivacs – mondogatjuk gyakran. Nem véletlenül, hiszen fiatal korban a tanulás, az új ismeretek elsajátítása és készségek szerzése sokkal gyorsabban megy, mint az élet későbbi szakaszaiban. Emiatt nagyon sokan felismerték már, hogy a gyerekek idegen nyelv oktatását érdemes minél előbb elkezdeni. Nincs ez másképp a programozás alapjainak elsajátításával sem. A digitalizáció megállíthatatlanul tör előre, amely egyértelműen hatással van a fiatalabb generációk életére és jövőjére is. A kifejezetten gyerekeknek szóló digitális írástudás és programozás alapjai kurzusok felkészítik őket, hogy biztonságosan és magabiztosan használják az online teret. Sőt, akár egy sikeres jövőbeli karrier felé vezető úton is elindíthatják őket.

Hány éves kortól ajánlott elkezdeni a programozás alapjait?

A programozás alapjai tanfolyamot akár már 2-3. osztályos korban elkezdhetik a gyerekek. A kurzus elkezdéséhez nem szükséges előzetes tudás vagy képzettség, csak némi tudásvágy és érdeklődés. A programozás alapjainak elsajátítása mellett a kurzus fejleszti a gyerekek algoritmikus gondolkodását, alapvető digitális készségeit és felkészíti őket a biztonságos internethasználatra. Mindezt a koruknak megfelelő tempóban és játékos formában.  

Milyen módszerekkel lehet a gyerekeket a programozás felé terelni, ha van rá affinitásuk?

Mint ahogy minden más tudásanyagnál, amit szeretnénk átadni a gyerekeknek, a programozás alapjai esetén is tudásszintjüknek és életkoruknak megfelelő módszerrel kell tanítani a diákokat. Fontos, hogy könnyen érthető, élményalapú oktatási formában találkozzanak a programozással, amelynek tanulása közben sikerélmény és pozitív visszaigazolás éri őket. Lényeges szempont az inspiráló és barátságos légkör, valamint a csoport mérete is, amelyben a gyerekek tanulnak, hiszen túl nagy létszám esetén az oktatónak nem lesz mindenkire elég ideje. Az ideális létszám a programozás alapjainak elsajátításához tantermi kurzusok esetén maximum 12, online kurzusok esetén pedig nem több, mint 6 fő.

Mit tanulnak a gyerekek a programozás alapjai kurzuson?

A programozás alapjai kurzus tartalma a gyermekek életkorától függő és ahhoz alkalmazkodó tananyagot tartalmaz. A legelső lépés, amit a gyermekeknek érdemes megtanulnia, az a digitális írástudás. Ez megalapozza a jövőbeni digitális tanfolyamokat, úgy mint a programozást, a vizuális történetmesélést és a robotikát. 

A programozás alapjai tanfolyamon a gyerekek játékosan ismerkednek meg a matematika alapelveivel, majd azokat a gyakorlatba is átültetik. Emellett megtanulnak többek között rajzokat készíteni programozással, parancsokat és utasításokat használni, illetve digitális karaktereket mozgatni egy adott területen.

A gyerekek az alapok megtanulása után egymásra épülő, egyre nagyobb kihívást jelentő modulokkal, lépésről lépésre sajátíthatják el a programozás egyre magasabb szintjeit. 

Milyen hasznos készségekkel gazdagodnak a programozás alapjainak elsajátítása során?

A gyermekek a kurzus alatt a programozás alapjai mellett számtalan, az élet más területén is hasznosítható készségre és képességre tehetnek szert. Ezért is érdemes minél fiatalabb életkorban elkezdeni a tanulást. A programozás elsajátítása során a gyermekek alábbi készségei is fejlődnek:

Akadémikus készségek

  • Tudományos tárgyak mélyebb és könnyebb megértése
  • Logikus és analitikus gondolkodásmód fejlődése
  • Jobb problémamegoldó képesség
  • Fejlettebb algoritmikus gondolkodás

‘Soft’ készségek

  • Jobb fókusz és precizitás
  • Nagyobb önbizalom
  • Kitartás
  • Jobb koncentráció
  • Fejlettebb kreativitás

Összefoglalás

A digitalizáció – amely már napjainkban is számtalan területen jelen van -, a jövőben még nagyobb jelentőségű lesz. Ha szeretnéd, hogy gyermeked biztonsággal használja a digitális eszközöket és az online felületeket, akkor érdemes számukra megtanítani a digitális írástudás és az internetbiztonság alapjait. Ha pedig fontos számodra, hogy szabadidejét hasznosan töltse és aktív alkotója legyen a digitális világnak, miközben számos hasznos készséget elsajátít, akkor javasoljuk, hogy keress számára egy gyermekközpontú oktatási intézményt, ahol elsajátíthatja a programozás alapjait. 

(Fotók: Freepik)