Lépcsőburkolatok

Lépcsőburkolatok

A lépcső alapfunkciója a különböző szintek közötti átjárhatóság biztosítása, de emellett nagyon lényeges az esztétikai szerepe is, hiszen egy jól kialakított lépcső hangulatossá és egyedivé teszi a lakóterünket.

A lépcső kialakításának milyenségét a beépítés helyszíni lehetőségei is meghatározzák, azaz a méretadottságok és a lakás hangulatvilága. Lehet egyenes, húzott, csiga vagy pihenős kialakítású. Anyag szempontjából, fa, fém, üveg vagy műanyag. A méretezés szempontjából – a helyszíni adottságok függvényében – négy fő lehetőség kínálkozik, lehet egyenes, fordulós, íves vagy csigalépcső.

Egy dolgot azonban mindenképpen tudnunk kell a lépcsőépítéssel kapcsolatban. A lépcső épületszerkezetnek, azaz építési terméknek minősül, ezért szakhatósági engedéllyel kell rendelkeznie, amiből az következik, hogy minimum a tervezés során szükség lesz egy szakemberre. Anyag- és szerkezet-összefüggés szempontjából három fő változat közül kell választanunk. Létezik vasbeton szerkezetű valamilyen burkolóanyaggal, vagy acélszerkezetes valamilyen burkolóanyaggal, vagy pedig tömörfa szerkezetű.

Ár és kialakítás szempontjából a vasbeton szerkezetűek a legdrágábbak, kialakításuk általában az egyéb szerkezeti elemekkel egy időben történik, emellett lényeges még, hogy a szerkezet képe nem mondható különösebben légiesnek. Az acélszerkezetűen előnye az utólagosan is könnyű kialakíthatóság, a légiesebb hatás és a viszonylagos olcsóság is, bár itt kivételt jelentenek az extrább, design darabok. A faszerkezetűek kínálják a legnagyobb választékot, mind hatásban, mind kialakításban és árban is komoly tól-ig rendszerben válogathatunk.

A faszerkezet az utóbbi időben komoly reneszánszát éli természetes hatásának köszönhetően. A burkolatválaszték szintén hatalmas, lehet kavicsszemes, parafa, fa, parketta, kő, üveg, acél vagy egyéb igény szerinti anyag is.