Fokföldi ibolya gondozása

Fokföldi ibolya gondozása

Vannak cserepes növények, amelyek sosem mennek ki a divatból, vagy a megjelenésük miatt, vagy a kedvező gondozási feltételeik miatt, ilyen a fokföldi ibolya is. Nem gyakorlott kertészeknek gondot okoz az öntözése, ezért ha ajándékba adjuk, nem sértés felhívni a figyelmet az ápolásával kapcsolatos szabályokra.

A bájos fokföldi ibolya (Saintpaulia ionantha) ismert még afrikai ibolyaként is. Népszerű ajándékként, így a virágboltok polcain szép számban vásárolhatók meg a különféle színű példányok.

Hasznos tippek a fokföldi ibolya gondozásához

A fokföldi ibolya gondozása nem igényel mélyebb kertészeti ismereteket. Azt fontos tudni, hogy ezt a növényt mindig alulról öntözzük, és mindig lazább szerkezetű tápanyagban gazdag savanyú földbe ültessük.

Öntözés módja, és az öntözéssel kapcsolatos tudnivalók

A víz nem csak számunkra nélkülözhetetlen, a növények számára is fontos a lételem a fejlődésükhöz és fennmaradásukhoz. A legnagyobb hiba, amelyet kezdő hobbikertészként elkövethetünk, az az öntözéshez kapcsolódik. Nem megfelelő öntözési rutin esetén gyakran pótoljuk az elmaradt öntözővíz mennyiséget kampányszerűen, és egyszerre nagyobb mennyiség pótlásával. Ez a legtöbb szobanövény- különösen az igényes fajták számára végzetes lehet. Alapszabály, hogy új növény telepítésekor érdemes tanulmányozni a használati útmutatót, hiszen abból megtudhatjuk, hogy milyen a vízigénye, vagy azt is, hogy két öntözés között hagyni kell-e a földjét kiszáradni.

A kókadt levelek sokszor nem a vízhiányra, hanem inkább a túlöntözésre utalnak. Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy mennyire képes tolerálni az adott növény a pangó vizet. Míg a legtöbb növény szempontjából az az ideális, ha alulról és felülről is egyaránt öntözzük – a fokföldi ibolya locsolása mindig alulról történjen, és a cserép alatt, és a kaspóban összegyűlt vizet öntsük ki.