Belair

Egyszerűsödhetnek a távmunka feltételei az ingázók számára Luxemburgban

A közelmúltban egy petíciót indítottak, amely a Nagyhercegségben való otthoni munka jogát támogatja. A petícióban sikerült 4500 aláírást összegyűjteni, amely alapján a luxembourgi munkaügyi törvénykönyvben lehetővé tennék a változtatásokat. A kérelem benyújtói azt akarják, hogy az alkalmazottak a napi, vagy heti munkaidő felét home office-ban dolgozhassák le.

Érveik szerint az otthoni munka biztosításával lehetőség nyílna az utazások elkerülésére, amely nem csak a balesetek számát, de a légszennyezettség kockázatát is csökkentené. A jelenlegi jogszabályok korlátozzák a határokon átnyúló ingázók éves otthoni munkájának napjait: a franciák 29 napot dolgozhatnak otthonról, a belgák 24 napot, a német ingázók esetében pedig csak évi 19 nap áll rendelkezésre. A pénzügyminiszter bejelentette, hogy Luxemburg és a szomszédos országai meghatározzák a határokon átnyúló munkavállalók távmunkafeltételeit.

Luxembourg

Luxemburg munkavállalóinak jelentős hányada a 3 határos államból ingázik naponta. A közelmúltban bejelentették, hogy egyszerűsödik a beutazás Németország és Luxemburg között. A könnyítések nem egységesek, a belga rendőrség a határ átlépése miatt jelentős mértékű bírságokat vetett ki, amely a határ közelében élők között megbotránkozást váltott ki.

A döntés nagy könnyebbséget jelent a határ mindkét oldalán élő polgárok és vállalkozások számára. Az elmúlt hetek nagyobb forgalmi út nyitása sok helyen vezetett dugókhoz, ezzel jelentős kellemetlenséget okozott a munkába járók, és a vásárlási szándékkal közlekedők számára. Az ingázók nagy számát az okozza, hogy a bérek Luxemburgban és a fővárosban jóval magasabbak, viszont az ingatlanok és az albérlet árak még a német, belga és francia munkavállalók számára is irreálisan magasnak számítanak.

A vaubanfort.lu weboldal albérleti szoba és lakás keresésében nagy segítséget nyújthat. Az oldalon egyaránt megtalálhatóak a rövid, és hosszú távú céloknak megfelelő, legjobb ár-érték arányú ingatlankínálat.