fitness

Edzés otthon – avagy hogyan hozd formába magad konditerem nélkül

A még mindig tartó pandémia idején bármikor számíthatunk különféle lezárásokra, így a konditermek nem jelentenek állandó opciót. Ráadásul sokaknak az időbeosztásába sem fér bele a terembe járás. Mégsem érdemes lemondanunk az életmódváltásról, hiszen akadnak alternatív megoldások, amikkel sokat tehetünk egészségünk érdekében.

Testmozgás mindenkinek

Az egészségmegőrzés egyre nagyobb szerepet kap napjainkban. Ennek pedig elengedhetetlen eleme a megfelelő testmozgás. Nem szükséges profi edzőterembe járnunk viszont ahhoz, hogy formába hozhassuk magunkat. Épp elegendő, ha beszerzünk pár kézi súlyzót vagy egy szobakerékpárt. Ezeket már bármelyik nagyobb áruház kínálatából beszerezhetjük. Például az Alza termékei között is akad számtalan edzőfelszerelés. Így minőségi testmozgásban lehet részünk a saját otthonunk kényelmében. Nem lehet többé kifogás az időhiány, a lezárások, vagy ha épp nincs pénzünk kondibérletre. Bármilyen korúak vagy neműek legyünk, egy olyan alternatívát kapunk az otthoni edzéssel, ami megszokássá válva évekkel hosszabbíthatja meg életünket. Számtalan mozgásszervi- és kardiovaszkuláris betegséget megelőzhetünk ezzel.

Hogyan kezdjem?

A kérdés adott, erre a válasz viszont korántsem olyan bonyolult, mint gondolnánk. Egy szobabicikli esetén például számtalan spinning edzésvideót találhatunk a nagyobb videómegosztó portálokon. A kézi súlyzókkal való edzéshez is rengeteg gyakorlatot fellelhetünk az interneten – vagy akár komplett edzésprogramokat is, amelyek testünk összes izmát átmozgatják. Feltétlen érdemes viszont két dologra odafigyelnünk ennek kapcsán. Az egyik a rendszeresség, a másik pedig a fokozatosság. Nem szükséges napi szinten kőkemény edzéseket végigcsinálnunk, tudnunk kell, hol a határ. Azonban a fokozatosság elvét betartva már heti két edzéssel is rengeteget tehetünk egészségünk érdekében. Sokkal többet, mintha egy-két alkalom túlterhelés után lemondanánk az egészről… Ha ezeket betartjuk, akkor biztosan életünk részévé tehetjük a rendszeres sportolást hosszú távon is.