ingatlan jog

Az ingatlanvásárlás buktatói, avagy mire kellene alaposan figyelni

Az ingatlanvásárlás életünk egyik legfontosabb döntése, bár vannak, akik gyakran cserélnek ingatlant az élethelyzetükhöz igazodva, de az átlagember jellemzően egyszer, kétszer kerül olyan helyzetbe, hogy az ezzel kapcsolatos jogi környezetet, szabályokat értelmezze. Egy jó ingatlanos ügyvéd jóval többet hozhat a konyhára, mint amennyit elvisz, de sokszor ezt a laikus és gyanútlan ügyfél a maga kárán tanulja, tapasztalja meg.

Milyen kockázati tényezők merülhetnek fel az ingatlan adásvétel során?

Az ingatlanpiac speciális sajátságokkal rendelkezik, igen komplex, és összetett folyamat, és nagyon bonyolult a szabályozása. Így meglepő lenne, ha a hétköznapi ember tapasztalat és szaktudás nélkül sikeresen, és későbbi peres nem peres ügyletek nélkül bonyolítaná le sikeresen. Számos olyan tényező van, amelyet hozzá nem értőként előre nem lehet felmérni, ezért, ha valaki ingatlan vásárláson, eladáson gondolkodik, célszerű minél hamarabb egy ingatlanos szakembert – ingatlanjogászt- is felkeresni az ingatlanközvetítő mellett.

ingatlan vásárlás buktatói

Elmaradt közös költség, közüzemi költségek

Az ingatlanpiac felpezsdülése okán számos olyan helyzet is előfordul, amely a korábbi időszakban elvétve, vagy csak ritkán került a reflektorfénybe. Például ilyen a korábbi tulajdonos által felhalmozott közös költség díja, amelynél gyakorta kérdés, hogy kinek kell megfizetni: a tulajdonhányad alapján a többi tulajdonosnak, vagy az új tulajdonost terheli.

A közös költség egy meglehetősen tág fogalom, hiszen olyan költségeket foglal magába, mint a közös tulajdont képező épületrészek, berendezések, vagy egyéb nem lakáscélú helyiségek fenntartását, karbantartását és egyéb kiadásokat egyaránt, amelyek esetleges behajtását a társasház SZMSZ-e szabályoz. Amennyiben másképp nem rendezi, akkor ebben az esetben a tulajdonostársaknak kell megfizetni az elmaradt költségek megosztását – a tulajdoni hányaduk függvényében -.

Fizetési emlékeztető, fizetési felszólítás, kézbesítési vélelem

A behajtással kapcsolatos ügyek igen bonyolultak és elhúzódóak, hiszen csak megfelelő lépések betartása mellett lehet bonyolítani: elsőként fizetési emlékeztető kiküldésével, melyet ezután követ a fizetési felszólítás. Sokan tévhitben élnek a felszólítás, illetve a hivatalos küldemények át nem vételével kapcsolatosan. Pedig a kézbesítési vélelem alapján egy második megkísérelt kiküldés után, ha nem kereste jelzéssel érkezik vissza a küldemény, akkor azt a kiküldés napját követő 8. napon kézbesítettnek kell tekinteni.

A kintlévőségek kezelésre és a fizetési meghagyásos eljárások lebonyolítására gyakori, hogy a társasházak ingatlanos ügyvédet vonnak be. Amennyiben az adós még ebben az esetben sem rendezi a tartozását, akkor (már három havi közös költség elmaradása) akár jelzálogjog bejegyzését is maga után vonhatja.

A fenti körülmények okán a kockázati tényezők, például az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett per és teherviszonyok feltérképezésével egy ingatlanos ügyvéd felhívja a leendő vásárló figyelmét az ingatlanvásárlás átgondolására.

lakás vásárlás

Eladó és vevő kötelezettségei

A ma vonatkozó bírói gyakorlat alapján a vevőnek elvárható körültekintéssel, és gondossággal kell az ingatlan ügyletbe belefogni, míg az eladót a kellékszavatosság terheli. Így az ingatlanok esetében sarkalatos kérdés a terhek pontos felmérése, valamint az ingatlan fizikai, statikai és műszaki állapot megfelelő vizsgálata.

Az eladót terhelő kellékszavatosság olyan rejtett fizikai hibákra vonatkozik, amely(ek)ről egyrészt a vevőnek tudni kellett volna, mielőtt a vásárlással kapcsolatos döntést meghozta, másrészt az eladó ezeket a hibákat eltitkolta. Ilyen és hasonló esetekben derül ki, hogy milyen hasznos szakértőt bevonni, aki a kockázati tényezők feltárásával és szerződésbe foglalásával biztosítékot képez mindkét fél számára.

Úgy érzi megtalálta álmai otthonát? A drkalota.hu ügyvédi iroda már több mint tízéves gyakorlattal rendelkezik az ingatlanjogban és a polgári jogi szerződésekkel kapcsolatosan. Az iroda messzemenő empátiával képviseli az ügyfelek elvárásait, összhangba hozva a jog nyújtotta lehetőségekkel.