kerti fűnyíró

Alapozó munkák a kertben

A kerti szezon megalapozása már tavasszal megkezdődik, nagyon fontos, hogy még a munkák megkezdése előtt nézzük át alaposan a gépeinket és a szerszámainkat. Egyrészt használható állapotba hozhatjuk őket, másrészt kiderül, hogy mi az, amit esetleg miharabb pótolni kell. A benzinmotoros gépekről az autókhoz hasonlóan kell gondoskodni, a szervizelés része az olajcsere, amellyel az eszköz élettartamát jelentősen növelhetjük.

Szerszámok és gépek karbantartása

Az, hogy a kertben a következő szezon termékeny lesz-e, számos tényezőtől függ. A jó munkához elengedhetetlen a megfelelő szerszámok megléte, és a rendeltetésszerű használatukhoz rendszeres karbantartás is szükséges. Szezon előtt érdemes gondoskodni a szerszámainkról, és a benzinmotoros gépeink karbantartásáról, de lehetőleg arra törekedjünk, hogy már ősszel elvégezzük a karbantartó és tisztító munkálatokat.

Kerti benzinmotoros gépek karbantartása

Amennyiben ősszel még a tél beállta előtt a gépeinkből nem öntöttük ki a benne maradt benzint, akkor most öntsük ki és új benzinnel töltsük fel. Újabban a benzinmotoros kerti kisgépek négyütemű motorral rendelkeznek, a kétüteműek esetén nem szükséges az olajszinttel foglalkozni. Négyüteműek esetén viszont ajánlott gyakran ellenőrizni az olajszintet, bizonyos időnként pedig olajcsere is szükséges. Ellenőrizzük le a gyertyát, és szükséges a légszűrő cseréje és takarítása is.

Mi mindenre jó egy fűnyíró?

A fűnyíró egy füvesített kertben a legfontosabb gépek egyike, nemcsak fűnyírásra használhatjuk, hanem a talajon lévő száraz levélmaradékokat is apróra vághatjuk vele. A nagyobb teljesítményű benzinmotoros és villanyos változatokkal a száraz levelek aprítógép nélkül is nagyszerűen darabolhatók. Arra viszont ügyeljünk, hogy a nedves nyirkos avar a fűnyíró alját könnyen eltömítheti. Egy gyűjtőzsákos gép számos előnnyel rendelkezik, például megspórolható vele a gereblyézés és a keletkezett darálékot egyszerűen vihetjük az igény szerinti helyre, akár közvetlenül a veteményeskert talajába forgathatjuk, mulcsot készíthetünk, vagy a komposztra is helyezhetjük.

fűnyíró

Milyen fűnyírót válasszak?

Szezon elején sokan gondolkodnak új fűnyíró vásárlásán, ma már a klasszikus elektromos, benzines, és akkus fűnyírók mellett az ”okos” fűnyíró típusok (robotfűnyírók) iránt is egyre nagyobb az érdeklődés. Nagyobb kerttel rendelkezők pedig a traktoros fűnyírót is választhatnak, bár ezeknek az ára akár több millió forint is lehet. Hogy kinek melyik típus a leginkább megfelelő, azt számos dolog befolyásolja, például igen lényeges a kert mérete.

Benzines fűnyíró azok számára ideális, akiknek legalább 500-600 m2-nyi vagy annál nagyobb területen kell füvet nyírni. Habár nagy a teljesítményük, gyorsan haladhatunk, hátrányuk lehet, hogy igen hangosak, és nem igazán környezetbarátak.

Az elektromos fűnyírót általában 300-500 m2-nél nem nagyobb területre ajánlják, hatékonyságuk jó, a zajszintjük is alacsonyabb, mint a benzineseké. Viszont hátrányt jelenthet, hogy elektromos csatlakozásra van szükség és figyelni kell a kábelre, hogy el ne vágjuk.

Akkus fűnyíró azok számára ideális, akik áramvételezés nélkül, a kábelek és hosszabbítók rakosgatása nélkül szeretnének dolgozni bárhol a kertben. Hátránya, hogy megállás nélkül nem használható, hiszen az akkumulátort időnként fel kell tölteni, ami időveszteséggel járhat.

A robotfűnyíró jó választás azoknak, akik nem szeretnének maguk bíbelődni a fűnyírással. Alkalmanként centiket nem, hanem csak millimétereket nyes le, és általában kb. két órát képes egyhuzamban töltés nélkül működni. Sokak számára viszont az életmódjukból fakadóan előnyös, hogy ez a típus rendkívül zajtalan (a drágább modelleké), így akár éjjel is működtethető, így sem a szomszédot sem minket nem zavar alvás közben.

Kerti szerszámok karbantartása

A kertben a metszéshez szükséges szerszámok az egyik legfontosabbak, például metszőolló, kézifűrész, és ágvágó olló. Egyenként alaposan takarítsuk le őket, ha kell, élezzük meg, és olajozzuk le.

A kertben használatos szerszámokat (például ásó, kapa, gereblye, lapát, ásóvilla, ültetőkanál, lombseprű) sem árt a földes szennyeződésektől megtisztítani (ideális esetben a használat után), illetve a nagyobb deformációkat helyreállítani. Az előbbit leghatékonyabban drótkefével végezhetjük, míg az utóbbiak kalapáccsal korrigálhatók. Ne felejtsük el megélezni a kicsorbult éleket például sarokcsiszolóval vagy egyszerű kézi reszelővel. A szerszámok puha fából készült nyelét sem árt lekezelni, pucoljuk át finom csiszolópapírral, és kenjük át lenolajjal.