szerencse

A szerencse forgandó – csak nem a filmvásznon

Siker és boldogság a moziban.

Kevesen vannak a világon, akik olyannyira szerencsések vagy elégedettek, hogy ha egy csoda folytán egy jó tündér megjelenne előttük három kívánság felkínálásával, akkor elhessegetnék azzal, hogy nekik erre nincsen szükségük. Pontosan tudják ezt azok a filmkészítők is, akik az álomgyárban gondoskodnak arról, hogy olyan történeteket láthassunk, ahol a szereplők elnyerik jutalmukat, ami akár egy nagyobb vagyon, akár a kedves szíve, akár a tökéletes állás formájában is megmutatkozhat. Ezeknek a filmeknek a lényege, hogy a lehető legnagyobb szerencse érje a szereplőket – némi kavarodás közepette –, hiszen nem csak látni jó ezt, hanem abba is belegondolni, hogy ez velünk is megtörténhet egy szép napon, akár akkor is, ha az egyetlen különleges teremtmény, amivel találkozunk, egy legkevésbé sem tündér formájú kerti törpe a kertünk végében.

A legnagyobb főnyeremény

Igazi klasszikusnak számít a műfajban egy amerikai film, ami 1994-ben került a mozikba, és ami Nicolas Cage és Jane Fonda főszereplésével készült. A Sorsjegyesek című film két főszereplője egy rendőr és egy pincérnő, akik mindketten rossz házasságban élnek, jobb életre vágyva. A rendőr egy alkalommal szeretett volna borravalót adni a pincérnőnek, de nem volt nála apró, így azt javasolta, hogy lottózzanak, ha pedig nyernek, megfelezik a pénzt. Csodák csodája, a sors keze, mindkettőjük szerencséje, hogy az ő számaikat húzták ki. A történet természetesen bonyolódik a vásznon, de minden jó, ha a vége jó. Érdekesség, hogy ez az eset a valóságban is lezajlott 10 évvel korábban, kicsivel kevesebb romantikával megspékelve, de annál boldogabbá és gazdagabbá téve két szerencsés hétköznapi embert.

Átkozott szerencse

Akadnak vígjátékok is ebben a műfajban, amelyek közül a leghíresebb a némileg egyszerűbb, de annál humorosabb Kabalapasi című film, ami egy fiatal férfi párkapcsolati bukdácsolásait mutatja be, hiszen az elátkozott fogorvos hiába keresi a nagy ő-t, barátnői mindig a következő férfi oldalán találják meg a boldogságot. Ez persze egy roppantul kecsegtető tulajdonság, így a nők örömmel keresik a férfi társaságát, aki csak akkor kerül igazán nagy pácba, amikor megismerkedik egy fantasztikus nővel, akivel még véletlenül sem szeretne úgy járni, mint ahogy korábban másokkal. Talán sejthető, hogy a szerencse hogyan kerül képbe…

Aki szerencsés a szerelemben…

Cameron Diaz és Ashton Kutcher igazi amerikai vígjátékban mutatja meg, hogy mennyire el tud szabadulni az ember, különösen kettő, egy Las Vegas-i éjszaka során. A páros a világ legfényesebb városában szeretne elfelejteni minden bút és csalódást, illetve szórakozni egy nagyot, aminek az lesz a vége, hogy amellett, hogy az első közös mulatások során összeházasodnak, meg is ütik a főnyereményt. A történet persze ezzel véget is érhetne, de természetesen itt érkezik a csavar, hiszen a reggeli feleszmélést komoly lépések követik, mégpedig mindkét szereplő részéről. A buliban kötött házasság felbontása akadályba ütközik, hiszen a meggazdagodott pár nem tud dönteni, kié legyen a vagyon, a bíróság pedig úgy dönt, együtt kell maradniuk egy ideig. Itt azzal is véget érhetne a film, hogy az online kaszinó mennyivel biztonságosabb választás lett volna, hiszen hosszú hónapokig tartó harc következett ezek után, de aztán végül itt sem hagyják cserben a nézőket, hogy végül ők legyenek az igazi nyertesei a dolognak, egy olyan történettel, ami reményt ad arra, hogy létezik szerencse és akit megtalál, azzal egyáltalán nem bánik szűkmarkúan.